Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Oostwold Airshow 2015
2015-05-30 / Loet Kuipers

Eens in de twee jaar rond Pinksteren gonst het in het Oost-Groningse luchtruim. Dan wordt de Oostwold Airshow gehouden. In 2015 is dit voor de achtste keer. De organisatie daarvoor ligt in handen van Tom van der Meulen en zijn team.

Dit jaar is het evenement verdeeld over twee dagen. De zondag is voor de aankomsten en een beperkt vliegprogramma. Op Tweede Pinksterdag (dit jaar 25 mei) is dan de grote show.Op het kleine maar uiterst gezellige vliegveld gebeurt dan van alles; er re-enactors, verkoopstands en verschillende voorstellingen. Zo is er het Flying Circus van Hans Nordsiek met een gevarieerd programma voor jong en oud.

De Theatergroep Nomade heeft er een doorlopende voorstelling over Fokker, dat dient als aankondiging van hun theatershow over Anthony Fokker. Dit is een aanrader. Dan is er nog een statische tentoonstelling van vliegtuigen, maar ook van oude tractoren en andere landbouwwerktuigen.


Bij de vliegtuigen een paar mooie zaken als een nieuwe Cessna 195, en een in Nederland geregistreerde Stearman 75. Ook de geheel gerestaureerde PH-TOM (het eerste vliegtuig waarmee het vliegbedrijf Tom van der Meulen is begonnen is daar aanwezig.


In de loop van de zondag en vooral de maandagochtend kwamen de vliegende bezoekers binnen, die uit verschillende landen kwamen, zoals Duitsland, Engeland en Denemarken. Op de maandag ochtend waaide het nogal. De wind stond dwars op de baan en dat had mogelijk invloed op het aantal vliegende bezoekers. Over land kwamen er wel veel, zo rond 15 000 op maandag en 6000 op zondag. Publiekstrekkers op de Oostwold Airshow zijn de warbirds.


Uiteraard was de Damn Yankee een vast element, omdat de kist eigendom is van Tom. Dank zij de relatie die Tom van der Meulen heeft met een aantal organisaties op Duxford, zoals The Old Flying Machine en The Fighter Collection, komen er verschillende warbirds uit Engeland over.

Als hij zijn toestel in Engeland wil laten vliegen, dan zit daar een Engelse piloot in. Dit heeft te maken met ook daar de regelgeving. Dit jaar zijn dat een Hawker Hurricane, twee Mustangs, ("Ferocious Frankie" en "Miss Velma"), twee Spitfires (een Mk.VB en de MH434, een vroege Spitfire IX) en een Goodyear FG-1D Corsair in Engelse kleuren). Naast deze kisten was ook de Nederlandse Spitfire. Dankzij de Nederlandse regelgeving kunnen een aantal interessante buitenlandse kisten niet komen, zoals een Yak-3UM en een Franse Mustang.


Het commentaar was in de vertrouwde handen van Jan Cocheret en Leo van der Goot, die het programma op de hun bekende wijze aan elkaar praatten.

Het vliegprogramma begon om half één met een landing van drie parachutisten. Daarna vloog de eerste van de drie aanwezige Mustangs voor. Het was de bekende "Damn Yankee", de kist van Tom (foto 1). Vervolgens was het de beurt aan het Breitling Wing Walkers team. Dit team gaat de hele wereld rond. Hier waren twee Stearmans aanwezig, die met hun capriolen het publiek behoorlijk wisten te vermaken.

Nadat zij geland waren kwamen er vier Engelse aerobatic vliegtuigen van de "Global Stars" in de lucht. De Global Stars, onder leiding van de bekende aerobatics piloot Mark Jefferies bestaat uit vier vliegtuigen, waarvan twee CAP232's, een Extra EA330SC en een uiterst zeldzame Extra EA260. Deze gaven een indrukwekkende show met hogeschool formatievliegen.


Oostwold staat bekend om zijn bijzondere formaties en ook dit jaar was dat geen uitzondering. Zo vlogen de Bronco en de Dutch Thunder Yaks in een formatie, om daarna ieder afzonderlijk een demonstratie te geven. Vervolgens werd het erg stil bij de demonstratie van de Fox, een zweefvliegtuig, dat in Polen gebouwd is. Ook het commentaar was afwezig wegens een kleine stroomstoring.

Daarna waren de Silence Twisters van het Twister formatieteam in de lucht voor een strakke demo formatievliegen. Toen een demonstratie van een Pitts S-2. Dit was hét aerobaticsvliegtuig tot begin jaren '80. Dit is een kleine tweedekker. Een flink grotere tweedekker kwam daarna, de Antonov 2 van Classic Wings, die vooraf de passagiers had gebracht.

Een speciaal blok was gewijd aan de herdenking van 70 jaar bevrijding, waarbij de verschillende warbirds een belangrijke rol speelden.


Daarna waren de verschillende warbirds aan de beurt. Eerst een formatie met de Hawker Hurricane en twee Spitfires, waaronder de Nederlandse. Vervolgens gingen de twee Engelse Mustangs, de Corsair en de derde Spitfire de lucht in, eerst weer met elkaar in formatie (foto 2) en daarna afzonderlijk. Na de Fokker Four kwam de enige straaljager langs voor een demonstratie. Het was de éénzits-Hunter uit Leeuwarden. Inmiddels was de lucht al aardig betrokken geraakt, en viel af en toe een druppel regen.


Toen was het de beurt aan O'Briens Flying Circus, waarbij een demonstratie 'Crazy Flying' gedaan werd met een Piper Cub. Dit had wel iets weg van de barnstormers-periode, waarbij ex-piloten uit de Eerste Wereldoorlog hun kunsten tegen betaling aan het publiek vertoonden. In deze demonstratie werd er wel heel erg laag gevlogen, waarbij ook een lint werd doorgeknipt. Vervolgens vertoonde de Catalina haar kunsten.

De show werd afgesloten door een indrukwekkende demonstratie van de Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht Historische vlucht, zoals zo vaak uitgevoerd door Chris Lorraine.

Het evenement was weer bijzonder geslaagd, mede door het droge weer en de leuke demonstraties. Het is een gezellig feest waarvoor veel bezoek komt uit binnen en buitenland. Op het parkeerterrein waren dan ook verschillende nationaliteiten aan te treffen. Aanrijden en vertrekken ging soepeltjes. Gecombineerd met een goede catering en organisatie was het weer prima voor elkaar.

Graag tot een volgende keer!


foto's (allen Loet Kuipers):
1. Vertrek van de "Damn Yankee" voor een demonstratie
2. Formatieteam van twee Mustangs, een Spitfire en een Corsair
3. Breitling Wing Walkers
4. vier top aerobatic vliegtuigen
5. De Bronco en de Dutch Thunder Yaks
6. De Cessna 195 PH-MAP
7. De Stearman PH-TOX
8. De Catalina boven de baan