Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Handflight - Vliegen zonder benen
2014-08-20 / Loet Kuipers

Op woensdag 20 augustus 2014 is een bijzonder initiatief gelanceerd door de Stichting Zweefvliegen Maldens Vlak en het heeft de naam 'Project Handflight NL' gekregen.
Daartoe zijn pers en sponsors uitgenodigd. De persbijeenkomst was bij de Vliegschool Zelf Vliegen op Vliegveld Lelystad

Het doel van het project is om fondsen te werven voor een aangepast zweefvliegtuig. Daarvoor is 100.000 euro nodig. Daarvoor worden bedrijven en particulieren gevraagd.


In Nederland is het voor mensen met een lichamelijke beperking zo ongeveer onmogelijk een vliegbrevet te halen. Er zijn geen aangepaste vliegtuigen. In het nabije buitenland is het wel mogelijk dat mensen die bij voorbeeld hun benen niet kunnen gebruiken een vliegbrevet behalen, omdat daarvoor wel aangepaste vliegtuigen zijn. Er is zelfs een Italiaans demonstratieteam, waarbij de piloten allemaal een beperking dat met ultralights vliegt. Het project wil daarin verandering brengen.


De aftrap werd gedaan door Aukje Engel van de Flight Deck Business Club. Het project Handflight wordt mede ondersteund door verschillende Zweefvliegclubs, waaronder de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen en de Zuid Hollandse Zweefvliegclub. Daarna gaf Robert Wijdemans van de Nijmeegse Aeroclub een korte presentatie over het zweefvliegveld Malden en de mogelijkheden daarvan.


Voor het project zal Robin Ammerlaan als ambassadeur optreden. Robin is meervoudig gouden medaillewinnaar rolstoeltennis van de Paralympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Hij gaf een presentatie waarin hij aangeeft dat het bij topsport om uitdagingen gaat. Hij heeft een aantal vluchten gemaakt en ook deels zelf gevlogen. Het gebruik van een rolstoel zou geen beletsel mogen zijn om te kunnen vliegen. Voorafgaand aan de bijeenkomst had hij al een kijkje kunnen nemen in de Blackshape.


Eddy Driessen, eigenaar van de vliegschool Zelf Vliegen, presenteerde de nieuwste aanwinst, de Blackshape Prime. Dit vliegtuig is een tweepersoons lesvliegtuig, gemaakt van kunststof. Het is voorzien van een 100 pk Rotax 912 motor. Het heeft een intrekbaar onderstel en kleppen, waardoor het een complex vliegtuig is. Het heeft een maximum snelheid van rond 300 km/u en een vliegbereik van ongeveer 1100 km.

Het eerste vliegtuig zal als ultralicht vliegtuig geregistreerd worden. Dit heeft als voordeel dat de eigenaar er zelf aan kan werken. Hij is met de Italiaanse fabriek bezig om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een Blackshape te bouwen die zonder benen kan worden bestuurd en gevlogen.


Op vrijdag 26 september zal er op het vliegveld Malden een sponsordag zijn om het project op te luisteren. Op deze dag zal een aantal mensen, die dat normaal niet kunnen, uitgenodigd worden om mee te vliegen. Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting Maldens Vlak, een combinatie van verschillende zweefvliegclubs op Malden. Er zal worden samengewerkt met een Belgische organisatie, die ervaring heeft met het vliegen met aangepaste vliegtuigen.


Het vliegtuig, waarvoor de fondsen geworven worden is een Schleicher ASW-21. De ASW-21 is een tweezitter voor de beginopleiding. Hij is sterk en daardoor bijzonder geschikt.
Zodra de fondsen beschikbaar zijn, zal het toestel bij Schleicher besteld worden. De aanpassingen zullen zowel voor als achterin aangebracht gaan worden. Deze aanpassingen zullen door de fabriek uitgevoerd worden. Deze zal in beginsel op Malden ingezet worden.


Dit initiatief verdient alle steun omdat dit de mogelijkheid geeft om ook mensen met een lichamelijke beperking zelf te kunnen laten vliegen. Daar zal nog wel de nodige inspanning verricht moeten worden, maar dat is het waard.


foto's (allen Loet Kuipers):
1: Blackshape Prime
2: Voorste (glass) cockpit van de Prime
3: Eddy Driessen en Robin Ammerlaan bij de Prime
4: Robin geeft een gloedvol betoog over zijn vliegervaring
5: Aankondiging van de sponsordag op 26 september a.s.
6: Het Texan Team gaf op Fairford in 2010 een indrukwekkende demonstratie. Dit team bestond uit drie gehandicapte vliegers
7: Een Belgische Schleicher ASW-21. Een dergelijk toestel wil men kopen om aan te passen
8. Het gebouw van Zelf Vliegen op Lelystad Airport


Ten behoeve van het project Handsflight en de bouw van een aangepast zweefvliegtuig wordt gezocht naar steun en financiële bijdragen van bedrijven en particulieren. Meer info hierover is te vinden op www.handflight.nl of te krijgen bij fondsenwerver Aukje Engel van de Flight Deck Business Club, tel. 06-46135279 en email aukje@flightdeckbusinessclub.nl.

Meer informatie over de Blackshape Prime is te krijgen bij Eddy Driessen van de Vliegschool Zelf Vliegen op Lelystad-Airport, email info@zelfvliegen.nl, www.zelfvliegen.nl of tel. 0320 78 55 22.