Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartvaartkennis no. 2014/2 is uit
2014-06-28 / Arno Landewers

In juni is nummer 2 van 2014 van luchtvaarthistorisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS uitgekomen. Het blad wordt uitgegeven door de gelijknamige afdeling van de KNVvL.

In dit nummer aandacht voor de Supermarine Swift en de mogelijke aanschaf van deze straaljager door de Nederlandse luchtmacht. Begin jaren '50 werd in NAVO-verband gezocht naar een opvolger voor de eerste generatie straalvliegtuigen. Omdat het Amerikaanse militaire hulpprogramma de Britse luchtvaartindustrie steunde, werd duidelijk dat de Gloster Meteors en Republic Thunderjets van de Nederlandse luchtstrijdkrachten zouden worden opgevolgd door een Brits type. De Supermarine Swift werd lang gezien als gedroomde kandidaat, maar uiteindelijk beslisten de Amerikaanse financiers ten faveure van de Hawker Hunter. Achteraf waarschijnlijk terecht, maar destijds kwam die keuze als een verrassing. Het artikel beschrijft uitgebreid de achtergronden van de aankoop en de ontwikkeling van zowel Swift als Hunter.

Verder een artikel over Charles van Hoos, die in Nijmegen een eigen ontworpen zweefvliegtuig construeerde, dat in maart 1936 voor het eerst vloog. Het artikel beschrijft de levensloop van van Hoos en uiteraard het zweefvliegtuig zelf (dat de Zweefvlieg heette) en is geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto's uit een familiealbum. Van Hoos was werkzaam bij Werkspoor in Utrecht, en onder meer betrokken bij de productie van de Fokker G-1; U vindt tevens enkele opnamen van de bouw van vleugels en rompdeel van de G-1 in het artikel.


Ook vind U in LUCHTVAARTKENNIS 2014/2 deel 2 van een artikel over de vliegtuigen van de Duitse constructeur Adolf K. Rohrbach. In dit deel de beschrijving van de ondergang van de Rohrbach fabriek en de daarop volgende activiteiten voor Weserflug.

Tot slot de beschrijving van de curieuze gang van zaken rond de naamgeving van de KLM Douglas C-54 Skymaster PH-TDM, welke de naam "Aalsmeer" voerde.

Naast een puzzel rond vliegtuigtypen uit de Eerste Wereldoorlog en aandacht voor het project "Vervlogen Vliegvelden" completeren de vaste rubrieken (de boekbespreking, de rubriek over luchtvaarthistorie op internet en de mutaties in het Nederlandse Luchtvaartuig Register) dit nummer.


Losse nummers: EUR 8,50, een jaarabonnement (4 nummers) kost EUR 33. Voor nadere informatie: www.luchtvaartkennis.net

Voor meer informatie zie:
www.luchtvaartkennis.net
www.knvvl.nl