Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

LUCHTVAARTKENNIS no 1 van 2014 is uit
2014-03-19 / Arno Landewers

In februari is het eerste nummer van 2014 van luchtvaart historisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS uitgekomen.

In dit nummer aandacht voor het Duitse staatsburgerschap van Antony Fokker. Uit documenten blijkt dat Fokker tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse autoriteiten, als belangrijke wapenleverancier (met name het machinegeweer synchronisatie systeem, dat een vlieger in staat stelde tussen de bladen van zijn draaiende propeller door te schieten), werd gedwongen de Duitse nationaliteit aan te nemen. Toen na het einde van de oorlog Fokker zijn bedrijf naar Nederland wilde verhuizen heeft hij pogingen gedaan van zijn Duitse paspoort af te komen, onder meer door (tegen betaling) hoge militairen op schrift te laten verklaren dat zijn Duitse staatsburgerschap niet vrijwillig was.

Verder een artikel over de De Havilland D.H.60 Moth in Nederlands-Indië. Terwijl in Nederland de (kleine) vooroorlogse markt voor sportvliegtuigen werd gedomineerd door Pander en Koolhoven, was in de Indische archipel de Britse Moth populair. Enkele machines kenden een interessante levensloop: zo verhuisde er één (door de lucht) naar Luxemburg, terwijl een andere machine meerdere keren herrees uit de puinhopen na een ongeval. Het artikel behandeld uitgebreid de levensloop van alle Indische Moths.

Tot slot deel 1 van een artikel over de Duitse vliegtuigbouwer Adolf Rohrbach (1889-1939), een pionier op het gebied van bouw van metalen vliegtuigen. Zijn meest invloedrijke ontwerp, de E 4/20 Staaken, ontwikkelde hij al vroeg in zijn carrière. Hierna legde hij zich toe op de bouw van vliegboten, onder meer in samenwerking met de befaamde constructeur Kurt Tank.


Ook in dit nummer de LUCHTVAARTKENNIS de vaste rubrieken: een bespreking van enkele luchtvaart historische sites op internet, boekbesprekingen en een overzicht van recente mutaties in het Nederlands Luchtvaartuig Register.

Losse nummers van LUCHTVAARTKENNIS kosten €8,50. Voor het bestellen van een exemplaar of abonnement (34 Euro voor vier nummers): www.luchtvaartkennis.nl

Voor meer informatie zie:
www.luchtvaartkennis.net
www.knvvl.nl