Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2013-12-31 / Arno Landewers

SLM wil blijven investeren
In juli nam de SLM een derde Boeing 737-300 in dienst, de PZ-TCQ, die 'Gouden Regen' werd gedoopt. Direct na de in gebruik name van het toestel werd één van de andere SLM 737's voor zes weken uit de roulatie gehaald voor onderhoud. De SLM is in overleg met de regering voor verdere investeringen, waar volgens SLM directeur Gerard Brunings een bedrag van 200 miljoen US$ mee is gemoeid. Dit bedrag zou over een aantal jaren verspreid geïnvesteerd moeten worden. Volgens Brunings zijn vlootuitbreiding en uitbreiding van het routenet noodzakelijk om de SLM concurrerend te houden.

Eind november ging de SLM Airbus A340 in onderhoud bij Sabena Technics in Bordeaux (Frankrijk). Om de route Paramaribo-Amsterdam te kunnen blijven onderhouden werd van Euro-Atlantic Airways een Boeing 767-300 gehuurd. Op 20 november ontstonden problemen met deze 767, toen tijdens vertrek vanaf Schiphol een knal en een steekvlam uit één van de motoren kwam. De vlucht was welliswaar zonder problemen voortgezet, maar aangekomen op Zanderij/J.A. Pengel was toch besloten nadere inspectie uit te voeren. Hierdoor kwam een vlucht te vervallen; de gestrandde passagiers werden met een vervangende Boeing 777 van Euro-Atlantic vervoerd, voor sommige passagiers met meer dan een dag vertraging. Uiteindelijk werd ook door de Surinaamse luchtvaartdienst CASAS een onderzoek ingesteld naar het incident en de gang van zaken. Vanaf 10 december kon de SLM Airbus A340 weer worden ingezet.

Nieuw vliegveld Nieuw-Nickerie
Rijstmagnaat Manglie laat op het terrein van de voormalige plantage Waterloo in Nieuw-Nickerie een vliegveld aanleggen. Er komt een verharde baan van 500 meter (met optie tot verlengen met 200 m), een hangaar en een kantoor. Het veld is bedoeld voor landbouw vliegtuigen, waarvoor ook een silo komt voor opslag en faciliteiten voor het laden van de toestellen. In september werd aangegeven dat het vliegveld voor het eind van het jaar in gebruik zou moeten worden. Het veld is de gehele week open, dit in tegenstelling tot het al bestaande vliegveld bij Nieuw-Nickerie, het Majoor Fernandes vliegveld aan de Zeedijk. Overigens zijn op dit veld de bouw van het nieuwe stationsgebouw en verkeerstoren stil komen te liggen. Het hoofd luchtvaartdienst kon niet aangeven waarom de werkzaamheden zijn stilgelegd.

Geen nieuwe spelers op de transatlantische route
ArkeFly heeft, ondanks een vergunning aanvraag, geen plannen om op korte termijn op de route Amsterdam-Paramaribo te gaan vliegen. Een woordvoerder van de maatschappij gaf aan dat er te weinig toeristen accomodaties zijn om de vluchten rendabel te maken. Dit betekend dat er voorlopig geen concurrentie komt op de door SLM en KLM bediende route. De tarieven die SLM en KLM rekenen zijn regelmatig onderwerp van kritiek. Recent onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kon echter geen onregelmatigheden of uitbuiting van de monopolie positie aantonen. De Vereniging van Reizigers (VVR), een belangenvereniging voor luchtreizigers tussen Paramaribo en Amsterdam, doet inmiddels pogingen Air Berlin en Corendon te interesseren voor vluchten naar Paramaribo. Het luchtvaartverdrag tussen Suriname en Nederland biedt ruimte voor zes vliegmaatschappijen op de transatlantische route, en er wordt verwacht dat door concurrentie de prijzen zullen dalen.

Crash landbouwvliegtuig en Hi-Jet helikopter
Hi-Jet Helicopters verloor op 10 september haar Ecureuil PZ-HJH tijdens een harde landing op vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. Gelukkig ontstond geen persoonlijk letsel, maar de helikopter raakte zwaar beschadigd. De staartboom brak onder meer af.

Op 14 december crashte op de strip van landbouwbedrijf Alupi bij Henar (district Nickerie) een Grumman Ag-Cat van Sky Farmers. Tijdens een landing met rugwind kwam het toestel naast de baan terecht, waarbij zware schade ontstond. De vlieger raakte niet gewond.

Kustwacht van start
Op 1 september is met een korte ceremonie de Kustwacht Suriname van start gegaan. Er kan inmiddels worden beschikt over drie boten, en er zou ook een helikopter voor handen zijn. Het is nog niet duidelijk welke dit is, mogelijk gaat het om de MBB Bo 105 welke in juli vanuit de Verenigde Staten naar Suriname werd geëxporteerd. In november zou de Kustwacht geheel operationeel moeten zijn, waarbij smokkel, illegale visserij en zeepiraterij bestreden moeten worden.


bronnen: Dagblad De Ware Tijd, Waterkant, Starnieuws