Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Vliegen in de toekomst: PC-Aero
2012-06-03 / Anton van Rijsbergen

PC-Aero & Calin Gologan
PC-Aero is het bedrijf dat door Dipl. Ing. Calin Gologan opgericht is, en geleid wordt. Het bedrijf is gevestigd in Nesselwang, in Beieren (zuidelijk Duitsland). PC-Aero is primair wat wij een ingenieursbureau zouden noemen, maar eigenlijk beter vergelijkbaar met de ontwerpbureau's zoals die vroeger functioneerden in de Sovjet-Unie.

Het bedrijf van Calin Gologan maakt zelfstandig vliegtuigontwerpen, heeft een kleine werkplaats om prototypen te bouwen, maar haar voornaamste inkomstenbron is "Engineering & Consulting" voor andere luchtvaart-gerelateerde bedrijven. In samenwerking met andere bedrijven kan zij het gehele proces verzorgen van idee, tot en met gecertificeerd ontwerp. De Pretty Flight microlight die door GM&T in Roemenië gebouwd wordt is hier een voorbeeld van. Hiervoor heeft PC-Aero zelf een aanzienlijke hoeveelheid software geschreven, die (gedeeltelijk) gratis te downloaden is op hun website.

Dhr. Gologan zoekt, zoals alle ingenieurs, altijd naar betere oplossingen en ontwerpen. Het doel dat hij zich gesteld heeft is niet gering: het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen die het milieu ABSOLUUT NIET op enigerlei wijze belasten. Zoals hij stelt: "Gebruikmakende van bestaande technieken is het mogelijk om 1-zits en 2-zits vliegtuigen te maken die geen CO2 uitstoten, meer dan 3 uur kunnen vliegen zonder geluidsoverlast te veroorzaken en lagere kosten hebben, vergeleken met bestaande vliegtuigen. Dit is de toekomst van de recreatieve luchtvaart als overbrugging naar de volgende stap: elektrisch (aangedreven) transport."

Hieronder staan de verschillende projecten van PC-Aero en Calin Gologan apart beschreven.

Elektra One
De Elektra One is het "origineel". Het concept werd op de AERO 2010 geïntroduceerd, waarbij het in aanbouw zijnde prototype werd getoond. Het prototype (D-MELN) maakte haar eerste vlucht op 23 maart 2011, bestuurd door testpiloot Jon Karkow. De "officiële" eerste vlucht werd door Norbert Lorenzen uitgevoerd (foto 1). De vlucht duurde ongeveer 30 minuten. Het was gepland dat het toestel in april 2011 mee zou doen aan de Berblinger Prize in Ulm, voor "groene" vliegtuigen, maar door de harde wind en geringe aantal uren ervaring dat met met het (enige) prototype had, werd besloten van deelname af te zien.

In juli 2011 ontving PC-Aero de Lindbergh Prize for Electric Aircraft Vision Award uit handen van Erik Lindbergh (kleinzoon van ...). De prijs werd toegekend voor de ontwikkeling van de Elektra One, in combinatie met een hangaar voorzien van zonnecellen, die de accu's oplaad als het toestel binnen staat. De zonnecellen leveren bovendien genoeg energie om de hangaar te verwarmen, te koelen en te verlichten. Hierbij wordt het originele doel van dhr. Gologan bereikt om een CO2-uitstootvrij systeem te maken voor de recreatieve luchtvaart.

De Elektra One heeft:
- een motorvermogen van 16 kW (22 pk)
- een maximaal startgewicht van 300 kg,
- een leeggewicht van 100 kg,
- een maximaal accugewicht van 100 kg,
- een nuttige lading van maximaal 100 kg,
- een kruissnelheid van 160 km/uur,
- een reikwijdte van 400 km,
- een vliegduur van 3 uur,
- een geluidsproductie van minder dan 50 dB.

Elektra One Solar
Dit type werd voorgesteld tijdens de AERO 2012 in Friedrichshafen (foto 2), waar het eerste prototype getoond werd. Het toestel zal in de nieuwe Duitse "lichter dan 120 kg-klasse" en de Amerikaanse FAR, Part 103 vallen, hetgeen betekent dat de toestellen in die landen niet geregistreerd moeten worden, en de piloot zonder medische (goed)keuring kan vliegen. De Elektra One Solar heeft ten opzichte van de Elektra One een grotere spanwijdte (11 m i.p.v. 8,6 m), en een groter vleugeloppervlak (8,2 i.p.v. 6,4 vierkante meter), bovendien zal die grotere vleugel voorzien worden van zonnecellen.

Op het prototype zijn de zonnecellen nog op de vleugel aangebracht, maar PC-Aero is een methode aan het ontwikkelen om de zonnecellen integraal in de vleugelconstructie te verwerken. Op de Elektra One Solar zal ongeveer 1/3 van benodigde energie, bij meest efficiënte kruissnelheid, komen uit de zonnecellen. Verwacht wordt dat dit toestel als eerste in serieproductie genomen zal worden, door de zakelijke partner van PC-Aero, NeoWings, gevestigd te Augsburg. NeoWings Productions GmbH & CO. KG, zoals de volledige naam van het bedrijf luidt, is verantwoordelijk voor de marketing, productie en distributie/service van de in serie gebouwde vliegtuigen.

De Elektra One Solar heeft:
- een motorvermogen van 16 kW (22 pk)
- een maximaal startgewicht van 300 kg,
- een leeggewicht van 100 kg,
- een maximaal accugewicht van 100 kg,
- een nuttige lading van maximaal 100 kg,
- een reikwijdte van maximaal 100 km,
- een vliegduur van 8 uur.

Elektra Two
De Elektra Two wordt een tweezits toestel, gecertificeerd naar de normen van het Duitse LTF-UL. Gezien de overeenkomst die tussen Nederland en Duitsland bestaat met betrekking tot de erkenning van Micro Light Aircraft betekent dit dat een Duitse goedkeuring automatisch ook een Nederlandse goedkeuring is. Er zijn twee versies gepland: één met een spanwijdte van 14 meter, en één met een spanwijdte van 17 meter. PC-Aero heeft nog geen tijdschema gepubliceerd met betrekking tot eerste vlucht, certificering en productie.

Voor het toestel worden de volgende specificaties voorzien:
- een motorvermogen van 40 kW (54 pk)
- een maximaal startgewicht van 472 kg,
- een leeggewicht van 200 kg,
- een maximaal accugewicht van 100 kg,
- een nuttige lading van maximaal 180 kg,
- een reikwijdte van 500 km (14 m) of 700 km (17 m),
- een vliegduur van 5 uur (14 m) of 8 uur (17 m),
- een glijgetal van 28 (14 m) of 34 (17 m).

Elektra Two Record
Dit toestel is gebaseerd op de Elektra Two en speciaal ontworpen om een aantal records te vestigen. Er zal er slechts één gebouwd worden. Bij meest efficiënte kruissnelheid leveren de zonnecellen op het toestel twee maal zoveel energie als nodig is om te blijven vliegen. Het overschot aan energie wordt in de boord accu's opgeslagen, en gebruikt om 's nachts door te kunnen vliegen.

Voorlopige specificaties:
- een motorvermogen van 16 kW (22 pk),
- spanwijdte: 17 meter,
- een maximaal startgewicht van 300 kg,
- een leeggewicht van 140 kg,
- een maximaal accugewicht van 80 kg,
- een nuttige lading van maximaal 100 kg,
- een reikwijdte van meer dan 3000 km,
- een vliegduur van 30 uur,
- een glijgetal van 34.

Elektra Observer LT
Dit toestel is eigenlijk 'per ongeluk'' ontstaan. In de ontwerpfase van de Elektra Two ontwikkelde PC-Aero een schaalmodel 1:5 (foto 3), en realiseerde men zich dat dit schaalmodel een uitstekende basis was voor de ontwikkeling van een UAV (unmanned aerial vehicle/onbemand vliegtuig).

De Observer LT heeft:
- een maximaal startgewicht van 24 kg,
- een nuttige lading van maximaal 10 kg (vrijwel altijd surveillance-uitrusting),
- een snelheid van 60 km/uur,
- een vliegduur van 4 uur zonder gebruik te maken van zonne-energie,
- een vliegduur van 8 uur als wel gebruik gemaakt van van de zonnecellen,
- een geluidsproductie van minder dan 45 dB.


Voor alle ontwerpen van PC-Aero geldt dat ze gebaseerd zijn op bestaande materialen, bestaande motoren en conventionele en bewezen techniek voor wat betreft de accu's en zonnecellen. Dhr. Gologan wijst er op dat er inmiddels héél véél mogelijk is, maar dat, om elektrisch vliegen succesvol te maken, er specifiek toestellen voor ontwikkeld moeten worden. In zijn optiek is het niet mogelijk om een bestaand ontwerp (efficiënt) om te bouwen naar elektrische aandrijving.