Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Derde Dutch Light Aircraft Fly-in op Texel druk bezocht
2011-09-13 / Anton van Rijsbergen

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd alweer voor de 3e keer de Dutch Light Aircraft Fly-in gehouden op Texel Airport. De fly-in, bedoeld voor alle vormen van gemotoriseerde luchtvaart, zoals microlight vliegen, zelfbouwvliegtuigen, historische vliegtuigen en het 'traditionele' sportvliegen, is in voorgaande jaren een succesformule gebleken. Reden voor de organisatoren, NVAV, AOPA Netherlands, KNVvL afdeling gemotoriseerd vliegen en havenmeesters Ed en Mike de Bruijn van Texel International Airport, om in 2011 dit evenement opnieuw te laten plaatsvinden. Vooraf hadden meer dan 100 vliegtuigen zich aangemeld voor het evenement.


De vrijdag begon rustig, met name doordat de vliegcondities in de rest van Nederland matig genoemd konden worden. Aan het begin van de vrijdagmiddag waren er nog maar twee vliegtuigen binnengekomen, uiteindelijk werden het er 18. Een aantal bemanningen van de binnengekomen toestellen kampeerden in een tentje bij hun kist.


De zaterdag werd een echte topdag; in totaal bezochten op die dag 125 vliegtuigen het evenement, waarmee het één van de drukste dagen ooit werd van Texel International Airport. Ook het reguliere vliegverkeer op het veld, met name het Paracentrum, had veel aanloop, waardoor er een zeer gezellige, actieve en positieve sfeer op het vliegveld was. Er waren vliegtuigen in allerlei soorten en maten te zien, van trikes tot en met turboprops met een drukcabine. De meeste kisten kwamen uit Nederland, met een klein contingent uit België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


In de nacht van zaterdag op zondag kreeg Texel een staartje van het noodweer mee dat over de rest van Nederland trok. In combinatie met de eerder in de week gevallen regen werd besloten om het vliegveld 'op slot' te doen. Toestellen mochten niet meer landen, maar de aanwezige gasten mochten nog wel vertrekken. Helaas werd op die manier een 3-daags evenement, een 2-daags evenement. Inmiddels was wel besloten om in 2012 de 4e Dutch Light Aircraft Fly-in te organiseren; ook weer het 2e weekeinde van september.