Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Benelux krijgt "eigen" luchtvaartexpositie (bijna)...
2011-05-17 / Anton van Rijsbergen

Over minder dan twee weken is het zover: dan gaat Aviation Expo Europe 2011 van start op vliegveld Bitburg, Duitsland. Dit evenement werd voorheen driemaal op Pribram Airfield bij Praag gehouden, maar is dit jaar dus verhuisd naar Bitburg. Het evenement heeft een 'collega' in het Verenigd Koninkrijk op Sywell Aerodrome, dat van 17 tot en met 19 juni plaatsvindt.

Het evenement op Bitburg, dat op vrijdag de 27e mei van start gaat en tot en met zondag de 29e mei duurt, richt zich met name op de kleine luchtvaart en de zakelijke luchtvaart. Aviaton Expo Europe is niet alleen een expositie, maar ook een fly-in en heeft iedere avond een 'Sunset Air Display'. Gepland voor de air display staan onder andere een T-33, Messerschmitt Bf.108 Taifun, parachutisten, kunstvliegen met een zwever en demonstraties met modelvliegtuigen.

Nog niet eerder in de recente geschiedenis is er een luchtvaartexpositie geweest die zozeer binnen het bereik van de gemiddelde Nederlander, Belg of Luxemburger lag, om in één dagje te bezoeken. Het evenement richt zich niet alleen op Duitsland, maar ook specifiek op de Benelux-landen. Een aantal bedrijven uit Nederland en België zullen dan ook aanwezig zijn, zoals:
- AeroTecs (apparatuur voor vliegtuigonderhoud)
- Bose (geluidsapparatuur)
- Cirrus Sales & Service (vliegtuigimport en onderhoud)
- Dynali Helicopters (helicopterfabrikant)
- General Enterprises (vliegtuigonderhoud)
- Winters Aviation (vliegtuigimport en onderhoud)

In totaal zullen ongeveer 120 bedrijven 'acte de presence' geven, in twee hallen en op een grote static display buiten. Bedrijven zullen vele toestellen tonen, waaronder types, zoals de Piaggio P.180 Avanti II, die normaliter niet op luchtvaartevenementen in de Benelux te bewonderen zijn.

De normale toegangsprijs is 20 Euro, koop je een 'discount ticket' online, dan kost het 10 Euro per persoon. Tickets zijn het gehele evenement geldig (dus één keer betalen voor drie dagen toegang). Kinderen onder 16 jaar en 65plussers hebben gratis toegang. Piloten van de fly-in hebben gratis toegang tot het evenement.