Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Acht nieuwe JSF-overeenkomsten voor Nederlandse bedrijven
2010-11-25 / Netherlands Aerospace Group / Anton van Rijsbergen

De Nederlandse bedrijven Fokker, Thales, Aeronamic en KMWE hebben nieuwe overeenkomsten gesloten voor de levering van onderdelen van de JSF (F-35 Lightning II). De vier bedrijven hebben in totaal acht overeenkomsten getekend met Lockheed Martin, Northrop Grumman, Pratt & Whitney en Honeywell. Thales en Aeronamic zijn nieuw in het JSF-project. Thales tekende een MoU dat uitzicht biedt op de levering van onderdelen voor de vuurleidingsradar van de JSF produceren. Aeronamic heeft een contract voor de levering van het zogenoemde Air Management Turbo Machinery System voor de energievoorziening aan boord van het toestel. De getekende overeenkomsten vertegenwoordigen zo'n 1 miljard dollar aan concrete opdrachten en nog eens 3 miljard dollar aan potentiële omzet. Dit samen staat gelijk aan werkgelegenheid voor ongeveer 500 mensen op jaarbasis. NIFARP-leden verwachten gedurende de gehele productie- en onderhoudsfase 4000-6000 mensen aan het werk te zetten.


In een aantal gevallen gaat het bij de nieuwe overeenkomsten om de bestendiging en concretisering van eerdere contracten. Zo zien Fokker Elmo (bekabeling) en Fokker Aerostructures (deuren in de romp en kleppen aan de voor- en achterkant van de vleugels) en Fokker Landing Gear (vanghaak) hun eerdere overeenkomsten voor de aanloopproductie van de JSF verlengd en het uitzicht op opdrachten tijdens de serieproductie geconcretiseerd. Het MKB metaalbedrijf KMWE gevestigd in Eindhoven was al onderaannemer voor Fokker en Fokker Landing Gear, maar heeft nu een direct contract weten binnen te halen. KMWE gaat in de komende vijf jaar onderdelen en samenstellingen produceren en samenbouwen voor de rompsectie, die direct aan Lockheed Martin zullen worden toegeleverd.


Fokker Aerostructures heeft ook een nieuwe opdracht ontvangen, van motorenfabrikant Pratt & Whitney. Nederlands oudste vliegtuigbouwer gaat onderdelen voor de verstelbare straalpijp van de JSF leveren, die ervoor zorgen dat het vliegtuig sneller en langzamer kan vliegen.


"Het is enigszins toevallig dat deze overeenkomsten ongeveer samenvallen met het kabinetsbesluit om een tweede testtoestel aan te schaffen. En toch is er een duidelijk verband tussen het niveau waarop Nederland blijft deelnemen aan het JSF-programma en de kansen voor onze industrie. De voorkeur zal uitgaan naar bedrijven uit landen die blijven meedoen. In die context echter, moeten we wedijveren met de beste toeleveranciers uit andere partnerlanden, waaronder de VS en Groot Britannië. Dat maakt de prestatie van de Nederlandse bedrijven extra noemenswaardig. De JSF wordt industrieel gezien een steeds groter succes en dat is goed voor de werkgelegenheid en de innovatiekracht in Nederland", stelt Erick Vink, voorzitter van NIFARP, het platform van bedrijven die betrokken zijn bij de vervanging van de F-16.